✅ Sfeerhaarden met realistisch vuur

✅ Binnen 1-3 dagen GRATIS geleverd

✅ Installatie en inbouw mogelijk

Is een elektrische haard zuinig

Is een elektrische haard zuinig?

Een sfeerhaard zorgt voor een gezellige sfeer in huis; hier is geen twijfel over mogelijk. Maar is een elektrische haard zuinig? Dit is een van de eerste vragen die we krijgen van onze klanten wanneer ze een sfeerhaard overwegen. En terecht; want het stroomverbruik is een belangrijke factor bij het aanschaffen van een haard. 

Gelukkig kunnen we heel kort zijn over het antwoord: ja, een elektrische haard is zuinig! Dan is de volgende vraag; maar hoe zuinig dan? In dit artikel vertellen we je meer over het stroomverbruik van een sfeerhaard en hoeveel je dit ongeveer gaat kosten. 

Is een elektrische haard zuinig?

Elektrische haarden zijn over het algemeen energiezuinig. Toch verschilt het per model hoe zuinig de haard is. Een sfeerhaard zonder verwarming is zuiniger dan een elektrische haard met verwarmingselement. Dit komt doordat een sfeerhaard zonder verwarming enkel LED lampen bevat en de ruimte dus niet echt kan verwarmen. Je betaalt dan ook alleen voor de elektriciteit die de lampen verbruiken; en dit is vrijwel niets!

Stroomverbruik van een sfeerhaard

Zoek je de meest energiezuinige haard? Dan kies je voor een model zonder verwarming; deze verbruikt slechts 10 tot 50 watt. Wanneer je liever een sfeerhaard met verwarming in huis wilt, moet je rekening houden met een groter verbruik.

Een elektrische haard verbruikt doorgaans 750 tot 2000 watt. Dit kun je vergelijken met het verbruik van een wasmachine of droger. Hoeveel de kachel precies verbruikt, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder:

  • Het vermogen van de haard
  • De warmtestand
  • De branduren

Hoe langer je de haard aan hebt staan, hoe hoger het verbruik. Maar ook speelt de warmtestand een grote rol. Veel haarden hebben verschillende warmtestanden; de hoogste stand verbruikt vanzelfsprekend meer elektriciteit dan een lagere stand. 

Stroomverbruik van een sfeerhaard

Hoeveel gaat dat mij kosten?

Nu het belangrijkste onderdeel: hoeveel gaat het verbruik van de elektrische haard kosten? Dit heeft niet alleen te maken met hoe lang je de haard gebruikt, maar ook de elektriciteitsprijzen in jouw regio spelen een rol. 

De precieze kosten kunnen we dus niet vertellen, maar wel is het mogelijk om een schatting van het stroomverbruik te geven. Gebruik hiervoor het volgende voorbeeld:

Vermogen van de haard x het aantal uren dat je de haard aan hebt staan x 365 dagen x elektriciteitsprijs = verbruikskosten 

We vullen het voorbeeld voor je in zodat je een beeld krijgt van de kosten. Laten we zeggen dat je de haard iedere dag op de hoogste warmtestand gebruikt:

2.000 watt (2 kW) x 2 uren per dag x 365 x 0,20 euro per kWh = 292 euro

Conclusie: is een elektrische haard zuinig?

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag: is een elektrische haard zuinig? De sfeerhaarden in ons assortiment bevatten allemaal energielabel A en zijn daardoor energiezuinig. De elektrische haarden zonder verwarming zijn het zuinigst en dus een duurzame keuze voor in huis!

Hoeveel een elektrische haard met verwarming precies verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen en de branduren. Gebruik het genoemde voorbeeld om de kosten in jouw situatie te berekenen. Heb je vragen over het verbruik van onze 3-zijdige haarden of inbouwhaarden? Neem gerust contact op via het formulier op onze website of bel 06 42 10 91 41.

Gratis verzending

1-2 dagen levertijd

Omruilen mogelijk

14 dagen zichttermijn

Afhalen in showroom

Mogelijkheid om af te halen

Veilig bestellen

iDEAL / PayPal / Mistercash

De waardering van sfeerhaardkopen.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.