Je hebt een elektrische haard op het oog. Hij oogt realistisch, is uitgerust met de nieuwste technologieën en past qua uitstraling perfect bij jouw interieur. Maar zo’n haard los in de kamer zetten, dat lijkt niet helemaal de bedoeling te zijn. Een elektrische haard is niet compleet zonder een ombouw.
De ene elektrische haard met ombouw is de andere niet. Er zijn namelijk heel veel opties, meer dan je denkt. Wij vertellen graag wat de mogelijkheden zijn.
Waaruit bestaat een haardombouw?
Er zijn verschillende soorten elektrische haarden. Vaak koop je een los model dat nog in een bepaald meubel of een haardombouw moet worden ingebouwd. Maar wat is een elektrische haard met haardombouw? Het is heel simpel, het is een sfeerhaard die is ingebouwd in een frame of een meubel. Dit kan er op verschillende manieren uitzien, bijvoorbeeld als een traditionele schouw, maar ook als een cinewall.
De haardombouw zorgt ervoor dat de sfeerhaard op een mooie manier wordt geïntegreerd in de woning. En het leuke is dat het op diverse manieren vorm te geven is.
Waarom een elektrische haard met ombouw?
Een elektrische haard is al mooi van zichzelf, maar je maakt het geheel nog mooier met een ombouw. Dit zijn redenen waarom de meeste mensen voor een elektrische haard met ombouw kiezen.
- Een geheel: dankzij de ombouw wordt de sfeerhaard één geheel met de ruimte.
- Veel mogelijkheden: aangezien een ombouw vaak op maat wordt gemaakt, is er heel veel mogelijk qua uitstraling
- Het is praktisch: de haardombouw is niet alleen handig om de haard in weg te werken, maar ook een plek voor je tv of opbergruimte.
Kant-en-klare haarden met ombouw
Wil je niet zelf aan de slag of een professional inhuren om een elektrische haard met ombouw te realiseren? Maak het jezelf gemakkelijk met een kant-en-klare haard. Deze is al gemaakt met een ombouw en kan direct tegen de muur geplaatst worden. Er zijn verschillende stijlen verkrijgbaar: van klassiek tot modern.
Een voordeel van een kant-en-klare vrijstaande haard is dat deze verplaatsbaar is. Dus als je gaat verhuizen, neem je de haard gewoon mee. Dit is ook handig voor in een huurwoning waar je geen blijvende aanpassingen wilt doen.
Houd er wel rekening mee dat de haard vaak voor een muur komt te staan en dus niet volledig is weggewerkt. Je krijgt dus niet het superstrakke effect als met andere haardombouwen.
Elektrische haard met ombouw op maat
Aangezien het aanbod kant-en-klare haarden met ombouw relatief beperkt is, kiezen veel Nederlanders voor een ombouw op maat. Het fijne hieraan is dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Je bepaalt dus zelf hoe het wandmeubel eruitziet.
Je kiest zelf de afmetingen, de materialen, kleur, afwerking en de positie van de haard. Wil je er alleen je haard in kwijt of misschien ook je televisie? En welke kleur past het beste bij jouw interieur? Je maakt dus een meubel dat perfect bij jouw interieur en wensen aansluit. Natuurlijk hangt hier wel een ander prijskaartje aan dan bij een kant-en-klaar model, maar dan heb je ook een echte eyecatcher in huis.
Waar moet je op letten?
Wil je een elektrische haard met ombouw laten maken? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo moet je onder andere nadenken over de opstelling, afwerking en extra functies.
Afmetingen
Het lijkt heel simpel. Je hoeft alleen de afmetingen van de sfeerhaard door te geven, toch? Maar hier gaat het vaker mis dan je denkt. Niet alleen gaat het vaak mis met de nis waarin de haard geplaatst wordt, maar ook met de plek waar de haard in de ruimte moet komen. Zorg dat je van tevoren precies weet waar de ombouw geplaatst moet worden.
En wil je de haard combineren met een tv? Houd dan altijd voldoende ruimte tussen de tv en de haard voor het mooiste effect.
De opstelling
Als je een elektrische haard met ombouw op maat laat maken, zijn er veel opstellingen waaruit je kunt kiezen. Kies je voor een ombouw die fungeert als roomdivider? Wil je de haard in het midden centreren of juist aan de zijkant? Of wil je letterlijk en figuurlijk door de haard kunnen kijken? Er zijn onwijs veel opties.
Zo kun je ook kiezen voor een wand die vanaf de grond tot aan het plafond doorloopt of een tv-meubel waarin de haard is geïntegreerd. Laat je vooral adviseren door een expert wanneer je de definitieve opstelling gaat kiezen.
Afwerking
En dan de afwerking van de haardombouw, deze maakt of breekt het geheel. Denk van tevoren goed na over de uitstraling die je wilt. Ga je voor een strak geheel door de voorzetwand volledig wit te maken? Of wil je de schouw afwerken met hout, betonlook of een ander materiaal? Ook nu is er weer heel veel mogelijk, maar het moet natuurlijk wel passen bij je interieur.
Naast het materiaal van de ombouw moet je ook nadenken over plinten. Kies je voor een hoge plint onderaan of juist een plint die helemaal niet opvalt? Gelukkig zijn er veel voorbeelden waar je naar kunt kijken.
Extra functies
Een haardombouw is speciaal bedoeld voor de elektrische haard. Maar nu je toch bezig bent, kun je het geheel nog verder afwerken. Zo is het mogelijk om nissen te creëren in een cinewall die ruimte creëren voor woonaccessoires. En in deze nissen kun je weer verlichting verwerken. Ook is het geen gek idee om opbergruimte te verwerken in de voorzetwand.
Al eens nagedacht over een cinewall?
Een elektrische haard met ombouw creëert een echte eyecatcher in huis. Er zijn verschillende manieren waarop je deze ombouw vorm kunt geven. Het is bijvoorbeeld een optie om de haard te integreren in een tv-meubel. Tegenwoordig is de cinewall populair. Dit is een voorzetwand waarin de elektrische haard wordt verwerkt.
In deze cinewall is niet alleen plek voor een haard, maar ook voor de televisie en audio. Het lijkt ook wel op een thuisbioscoop omdat het entertainment en gezelligheid met elkaar combineert. Bovendien kun je de cinewall op allerlei manieren vormgeven. Er zijn meer dan 10 verschillende opstellingen en ook kun je persoonlijke wijzigingen aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van extra opbergruimte of het bekleden van de cinewall met akoestische panelen.
Elektrische haard met ombouw kopen?
Denk je dat een elektrische haard met ombouw perfect zou staan in jouw woning? Een haardombouw is een sfeermaker in de ruimte en zorgt er tegelijkertijd voor dat alle snoeren en kabels netjes worden weggewerkt.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woonkamer? Of wil je een cinewall met haard op maat laten maken? Wij bieden sfeerhaarden mét installatie en inbouw. We komen dus het haardmeubel van je dromen installeren. Vraag een gratis offerte aan of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Veelgestelde vragen over elektrische haard met ombouw:
Wat kost een elektrische haard met ombouw?
De kosten voor een elektrische haard met ombouw zijn afhankelijk van waar je precies naar op zoek bent. Een simpele kant-en-klare haard koop je al vanaf 1000 euro. Wil je een meubel dat speciaal voor jou wordt gebouwd? Dan wordt de prijs bepaald aan de hand van je wensen. Vraag een gratis offerte aan voor een duidelijk beeld van de kosten.
Kan ik zelf een ombouw maken voor een elektrische haard?
Ja, als je een beetje handig bent, kan dat zeker. Zo kun je een voorzetwand creëren met gipsplaten. Houd er wel rekening mee dat het een tijdsintensief klusje is.
Is een elektrische haard veilig?
Ja, een elektrische haard is een van de veiligste haarden die er zijn. Er ontstaat geen echt vuur en de haard zelf wordt niet warm. Hierdoor kun je deze haard heel goed verwerken in een haardombouw.